Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 7 januari 2020

Financial lease of consumptief krediet?

Een nieuwe auto staat bovenaan uw wensenlijst maar u heeft niet voldoende eigen middelen om de auto van uw keuze te kunnen betalen. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden zodat u toch snel eigenaar van die ene auto bent. Kiest u voor financial lease of sluit u een consumptief krediet af om uw auto te financieren? Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten? We zetten de feiten op een rijtje zodat u zich alleen hoeft te verdiepen in de kleur van uw nieuwe auto en de eventuele extra’s.

Financial lease

Financial lease is een vorm van huren en kopen. U betaalt maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij en aan het eind van het leasecontract bent u eigenaar, na betaling van de zogenaamde slottermijn, de restwaarde of de auto gaat terug naar de leasemaatschappij. Na betaling van dit bedrag (de slottermijn), dat vooraf is bepaald en hoger is dan het maandbedrag, bent u (pas) eigenaar. Tot die tijd is en blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Financial lease lijkt sterk op huurkoop met als verschil dat u bij huurkoop na betaling van de laatste termijn eigenaar bent. Dit is niet het geval bij financial lease; daarbij moet u eerst nog de slottermijn voldoen na betaling van alle maandelijkse termijnen.

Dankzij deze (hoge) slottermijn zijn de maandbedragen lager maar u moet tijdens de looptijd zelf zorgen dat u voldoende geld opzij zet om de slottermijn te betalen. Financial lease is een duurdere leasevorm in vergelijking met operational lease; alle bijkomende kosten aan onderhoud, belasting en verzekering zijn voor uw rekening.

Operational lease

Naast financial lease is er ook operational lease, de meest gebruikte leasevorm omdat het voor veel consumenten de voordeligste optie lijkt. U betaalt maandelijks een vast bedrag en u kunt rondrijden in de auto van uw keuze. Alle bijkomende kosten, met uitzondering van de benzinekosten (net als de bekeuringen, het eigen risico bij schade en de kosten voor meer kilometers zijn ook voor eigen rekening), zijn voor rekening van de leasemaatschappij. U wordt geen eigenaar van de auto; u huurt als het ware de auto.

Consumptief krediet

Een consumptief krediet afsluiten voor de financiering van uw nieuwe auto betekent dat u de auto direct zelf kunt betalen aan de dealer. U bent hiermee direct eigenaar van de auto. De afgesloten lening betaalt u vervolgens in maandelijkse termijnen af aan de kredietverstrekker of bank.

Bijkomende kosten zijn, net als bij financial lease voor eigen rekening maar een groot voordeel van een consumptief krediet is dat u tussentijds boetevrij mag inlossen op de lening. Bij financial lease wordt in bijna alle gevallen een boete van gemiddeld 10% in rekening gebracht over de resterende rente. De leasemaatschappij doet dit als vergoeding voor het mislopen van de ingecalculeerde rente-inkomsten.

Persoonlijke lening

Als u een consumptief krediet afsluit voorkomt u dat u aan het eind van de looptijd van het leasecontract nog een (hoge) slottermijn moet betalen. De leenvorm persoonlijke lening heeft een vaste looptijd en rente zodat u elke maand dezelfde maandlasten betaalt en op de einddatum van de lening volledig schuldenvrij bent. Na betaling van de laatste maandtermijn is de lening volledig afgelost. Ook bepaalt u zelf, als eigenaar van de auto, of u nog even doorrijdt of dat u een andere koopt en deze auto inruilt.

Onze rente is laag; dit lage tarief zet u vast gedurende de hele looptijd. Wilt u niet alleen de auto financieren maar ook geld reserveren voor eventuele reparaties en onderhoudsbeurten aan de auto? Met een doorlopend krediet kunt u flexibel geld lenen zodat u niet alleen de auto betaalt, zoals bij een persoonlijke lening, maar ook nog geld achter de hand heeft voor (onverwachte) kosten.

Oversluiten dure autolening

Realiseert u zich na het lezen van dit artikel u een dure lening heeft lopen voor uw auto? U kunt hem kosteloos naar ons oversluiten zodat u niet langer aan een hoge rente vastzit. Onze rente is laag en onze voorwaarden zijn gunstig. Via onze online oversluitservice kunt u de oversluiting eenvoudig regelen.

Wilt u een lening afsluiten? Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang een overzichtelijk voorstel van onze partnerbanken.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen