Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 21 december 2018
Auteur: Halmar Wolfswinkel Via: https://nos.nl/artikel/2263128-juristen-bkr-handelt-in-strijd-met-privacywet.html

BKR werpt onnodig drempels op

Geld lenen kost niet alleen geld, maar ook privacyrecht. Dat is althans het besluit dat verschillende privacy-juristen vorige week meedeelden aan de Nederlandse Openbare Omroep (NOS). Volgens hen werpt het Bureau Krediet Registratie namelijk te veel en onnodige drempels op voor kredietnemers die hun dossier willen inzien - en dat is in strijd met de privacywet. 

Privacy is gratis 

De registratie van leningen en (bepaalde) schulden en betaalachterstanden bij het Bureau Krediet Registratie is wettelijk verplicht. De gegevens van miljoenen Nederlanders worden hier zo verzameld, onder andere met het oog op de verplichte toetsing van nieuwe leningen en hypotheken. Wanneer je nu toestaat dat een onderneming je gegevens bijhoudt, zo stellen de juristen die NOS bevroeg, heb je dankzij de nieuwe Europese privacywet te allen tijde het recht om die informatie gratis te raadplegen. Bij het Bureau Krediet Registratie kan dat bijvoorbeeld handig zijn om (de geldigheid van) bepaalde schulden op je naam na te gaan. 

Drempels en klachten 

In de praktijk geeft Het Bureau echter sneller toegang tot persoonlijke gegevens wanneer daarvoor betaald wordt. Verschillende, onnodige drempels worden opgeworpen om die betalingen uit te lokken. Zo moet er bijvoorbeeld 28 (en in werkelijkheid gemiddeld 22) dagen gewacht worden op de reactie van het Bureau op een aanvraag en kan dat proces enkel versneld worden met een betaling van 5 tot 12,50 euro. Verder moet een onbetaalde aanvraag in een formulier de post op, terwijl een betaalde aanvraag zonder formulier online kan gebeuren. Een gratis inzage kan ook slechts eens per jaar worden aangevraagd, terwijl de wet stipuleert dat men het inzagerecht "met redelijke tussenpozen" moet kunnen inroepen. Daarbij komt nog dat het officieel onmogelijk is om de aanvraag per e-mail te doen, terwijl zo'n mail volgens de wet net zo goed geldt als inzageverzoek (en officieus ook zo wordt behandeld). 

Klachten 

Verschillende klachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens stellen dan ook de vraag of het Bureau niet in strijd is met de privacywet AVG, die ondernemingen onder andere verplicht om de toegang van eigenaars tot hun persoonlijke gegevens zo snel als mogelijk te verlenen. Het BKR stelt echter dat hun werkwijze uitvoerig getoetst werd aan de nieuwe regelgevingen en dat een inzage hen €12,- per stuk kost. De gratis procedure is een tegemoetkoming aan de aanvragers. "Als blijkt dat we niet aan de wet voldoen, zullen we dat direct aanpassen," besluit BKR-woordvoerder Hans van Zon.

Onterechte BKR registratie

Het is niet de eerste keer dat het BKR negatief in het nieuws komt. Zo komt het BKR regelmatig in het nieuws omtrent onterechte negatieve BKR registraties die vergaande gevolgen hebben. Diverse specialsten zien de achterhaalde werkwijze van het BKR als oorzaak van deze problemen. 

Gerelateerde informatie over BKR en geld lenen:

Wat wordt wel en niet geregistreerd bij het BKR?

Negatieve BKR bij rood staan is een groot risico

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen