Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
blog_-_crowdfunding

Datum: 24 juni 2015

Waarop letten bij crowdfunding

Crowdfunding is hot. Het is de manier om online geld op te halen voor een nieuw project, dienst of bedrijf. Het verbindt mensen die geld nodig hebben direct met investeerders. Gewoon via een online platform. Afgelopen week sprak ik een kennis die misschien wil investeren via crowdfunding. Hij vroeg mij waar hij op moest letten. Tijdens ons gesprek ontstond het idee voor een blogpost over crowdfunding. Met bruikbare tips.

Al meer dan 100 miljoen euro opgehaald

Crowdfunding is ontstaan in Amerika en rond 2010 overgewaaid naar Nederland. Volgens de Kamer van Koophandel en crowdfundingadviesbureau Douw&Koren is de afgelopen jaren in Nederland al meer dan 100 miljoen euro opgehaald. Een bedrag dat de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.

Van donatie tot rendabele investering

Geld uitlenen via crowdfunding kan op vier verschillende manieren, namelijk als donatie, sponsoring tegen een geringe tegenprestatie, lening tegen rente of als investering in een bedrijf. Ook bij de laatste optie is er vaak sprake van renteopbrengst of aandelen voor de investeerder. Dankzij crowdfunding kunnen particulieren en ondernemers eenvoudiger geld lenen. En investeerders kunnen iets goeds doen met hun geld of investeren in een rendabel project.

Geld lenen als ondernemer

Voor ondernemers is het niet altijd makkelijk om een lening af te sluiten. Banken zijn kritisch en stellen hoge eisen. En dat is natuurlijk niet voor niets. Want de crisis heeft uitgewezen hoe risicovol geld lenen kan zijn. Maar via crowdfunding krijgen ondernemers toch de kans om hun dromen waar te maken. Denk aan het digitale nieuwsmedium De Correspondent of de Fairphone. Beiden ontstaan vanuit een succesvolle crowdfundingcampagne.

Een particuliere lening via crowdfunding

Het concept crowdfunding ontstond voor goede doelen of bedrijven. Maar inmiddels kunnen ook consumenten geld lenen via deze online platforms. Eigenlijk een vorm van onderhands geld lenen. Maar dan van onbekenden in plaats van familie en vrienden.  Houd er wel rekening mee dat een lening via crowdfunding nooit kosteloos is. U betaalt rente aan de investeerders. En administratiekosten aan het platform. Hoeveel dit precies is, verschilt per platform.

Tips voor geld uitlenen via crowdfunding

Als u wilt investeren via crowdfunding, zijn er een paar dingen waar u op moet letten. Het is belangrijk dat u zelf de risico’s van uw investering kunt inschatten. Wilt u investeren in een particuliere lening? Controleer dan altijd of het platform een BKR check doet. Zo heeft u wat meer zekerheid over de kredietwaardigheid van de geldvrager. En verdiep u goed in de afspraken en het eventuele leencontract. Dit geldt natuurlijk ook voor een zakelijke investering. Wat gebeurt er als de ontvanger de rente niet meer kan betalen? Of plotseling komt te overlijden? Denk goed na voordat u investeert via crowdfunding. Het is nooit risicoloos, maar sommige risico’s kunt u met gezond verstand voorkomen.

Vrijblijvend offerte aanvragen