Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 10 januari 2020
Door: Halmar Wolfswinkel

0% rente autofinanciering is niet mogelijk

AFM heeft in 2019 het aanbieden van 0% rentes voor autofinancieringen aan banden gelegd. De AFM was van mening dat een financiering van 0% rente “misleidend” was. Lenen kost namelijk altijd geld. Dit aanbod impliceerde iets anders ondanks het gebruik van de verplichte slogan “Let op! Geld lenen, kost geld”.

Deze leningen betekenden namelijk in de praktijk verborgen (hoge) kosten voor de consument. Ook voor autodealers gaat voor niets gaat de zon op tenslotte. Voorstel van de AFM aan autodealers: het aanbieden van lage rentes is toegestaan maar geen rentes meer van 0% of dichtbij de 0%. Welke alternatieven bieden autodealers hun klanten nu als financiering één jaar na dato?

Persoonlijke lening meest gebruikte financieringsvorm auto

De meest gebruikte financieringsvorm voor een auto is een persoonlijke lening en dan kiezen de meeste consumenten voor een looptijd van vijf jaar. Zij willen een looptijd die aansluit bij de economische levensduur van een auto. U wilt namelijk voorkomen dat u kosten moet maken voor een auto die is afgeschreven of al is verkocht.

De keuze voor een persoonlijke lening is makkelijk te verklaren vanwege de zekerheid die u krijgt. U heeft op de einddatum de lening volledig afbetaald. In tegenstelling tot oude leningen is het tegenwoordig ook bij een persoonlijke lening toegestaan tussentijds extra aflossingen te doen. Bij leningen met oude voorwaarden moest altijd een boete worden betaald in geval van extra aflossingen. De bank liep in gecalculeerde rente-inkomsten mis en bracht een boeterente in rekening.

Financieringsmogelijkheden autodealer

Autodealers bieden nog steeds (voor hen) lucratieve financieringsvormen aan hun (toekomstige) klanten. Naast de mogelijkheid van leasen en een auto kopen op afbetaling bieden zij de 50/50 deal. Dat betekent bij aanschaf de helft betalen, de andere helft mag je in termijnen afbetalen tegen een afgesproken rente.

Het voordeel voor een autofinanciering bij een autodealer is dat zij de consument al in hun showroom hebben en direct een financieringsaanbod kunnen doen. Het is verleidelijk om alles via de dealer te regelen. Maar is dat ook in het voordeel van de inhoud van je portemonnee?

Auto leasen

Als je in een nieuwe auto wilt rijden maar je wilt hem niet kopen dan kun je een auto leasen. Je wordt geen eigenaar van de auto; je huurt hem. Je betaalt een maandelijks bedrag en verder betaal je alleen de benzinekosten. Op het moment dat je een leasecontract afsluit wordt deze overeenkomst geregistreerd bij het BKR. Als je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten heeft dit bedrag gevolgen voor je maximale hypotheekbedrag.

Lees ook: auto leasen lease of kopen met een autolening

Nieuwe auto kopen op afbetaling

Een auto kopen op afbetaling, “koop nu, betaal later”, is in feite het aangaan van een lening. Maar met als groot verschil dat u met een lening direct eigenaar bent van de auto, in geval van kopen op afbetaling bent u pas eigenaar van de auto nadat u de laatste termijn heeft betaald. Autodealers berekenen hoge rentes voor deze mogelijkheid en u bent vaak verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten.

50/50 deal

Sinds het verbod op de 0% leningen bieden autodealers nog wel de financieringsvorm, de 50/50 constructie, aan. U betaalt de helft van de auto op het moment van aanschaf. Voor de resterende 50 procent van het bedrag heeft u 12-48 maanden de tijd om in vaste maandbedragen tegen een afgesproken rente het openstaande bedrag af te betalen. Autodealers lijken de grenzen wederom op te zoeken; op dit moment worden acties aangeboden om het tweede deel van de kosten tegen 0% rente af te betalen. Een maas in de wet?

Een jaar na dato lijkt het dat autodealers zich houden aan het door de AFM opgelegde verbod van september 2016. Maar wat gaat de AFM doen met de nieuwste 0% acties? Worden de dealers op hun vingers getikt of zijn de acties toegestaan?

Uw auto voordelig financieren

Als we de feiten naast elkaar leggen is de meest voordelige leenvorm voor een autolening een persoonlijke lening. Bent u nieuwsgierig naar de lage maandlasten die wij u kunnen bieden? Bereken het eenvoudig zelf en vraag een offerte voor een lening aan. Wij werken snel en discreet en uw persoonlijke gegevens behandelen wij strikt vertrouwelijk. Het aanvraagproces verloopt digitaal dus geen onnodige telefoontjes of adviesafspraken.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen