Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 22 oktober 2021
Auteur: Michel Vrenegoor

ING moet klanten compenseren voor te veel betaalde rente

Ook ING moet klanten compenseren voor te veel betaalde rente op leningen met variabele rente. De lijst banken blijft groeien, die door het Kifid op de vingers worden getikt wegens te hoge rentes bij kredieten met een variabele rente.

Het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) bemiddelt bij geschillen tussen consumenten en banken en oordeelde al eerder dat o.a. grootbanken Rabobank, ABN AMRO en Santander hun klanten moeten compenseren. Het gaat om jarenlang teveel betaalde rente op kredieten met een variabele rente: een doorlopend krediet, rood staan en gespreide betaling van de creditcard.

Lees ook: ABN AMRO berekende jarenlang te hoge variabele rente

Variabele rente moet marktconform meebewegen

Bij een financieel product met een variabele rente kan de rente stijgen en dalen, afhankelijk van de marktrente. Als de rente daalt, dient ook de rente van een consumptief krediet marktconform mee te bewegen naar beneden.

En daar zit hem de crux. Bij de ING (en bovengenoemde banken) gebeurde het doorberekenen van de lagere rente aan een groep klanten nauwelijks of niet, waardoor ze structureel te veel rente betaalden. Dat kan oplopen naar tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar.

Volgens de ING zelf gaat het om ongeveer 10% van de contracten. De bank zal in totaal 180 miljoen euro terugbetalen aan deze gedupeerde klanten. Klanten waarbij het verschil meer dan 50 euro bedraagt komen in aanmerking voor deze regeling. In december 2021 informeert de ING deze groep klanten over de exacte hoogte van hun compensatie. De compensatieregeling is naar verwachting eind 2022 afgerond.

Variabele rente bij De Nederlandse Kredietmaatschappij marktconform

Ook De Nederlandse Kredietmaatschappij biedt een lening met een variabele rente aan: een doorlopend krediet.

Wij zien al jarenlang een daling van de rente, zowel voor persoonlijke leningen als voor doorlopende kredieten. Onze partnerbanken, waaronder DEFAM en Interbank, houden zich aan de zorgplicht om mee te bewegen met de marktconforme rente. Daardoor betalen onze klanten nooit te veel rente.

Michel Vrenegoor

Kredietspecialist (Acceptatie)

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen