Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 22 oktober 2021
Auteur: Halmar Wolfswinkel

ING moet klanten compenseren voor te veel betaalde rente

Ook ING moet klanten compenseren voor te veel betaalde rente op leningen met variabele rente. De lijst banken blijft groeien, die door het Kifid op de vingers worden getikt wegens te hoge rentes bij kredieten met een variabele rente.

Het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) bemiddelt bij geschillen tussen consumenten en banken en oordeelde al eerder dat o.a. grootbanken Rabobank, ABN AMRO en Santander hun klanten moeten compenseren. Het gaat om jarenlang teveel betaalde rente op kredieten met een variabele rente: een doorlopend krediet, rood staan en gespreide betaling van de creditcard.

Lees ook: ABN AMRO berekende jarenlang te hoge variabele rente

Variabele rente moet marktconform meebewegen

Bij een financieel product met een variabele rente kan de rente stijgen en dalen, afhankelijk van de marktrente. Als de rente daalt, dient ook de rente van een consumptief krediet marktconform mee te bewegen naar beneden.

En daar zit hem de crux. Bij de ING (en bovengenoemde banken) gebeurde het doorberekenen van de lagere rente aan een groep klanten nauwelijks of niet, waardoor ze structureel te veel rente betaalden. Dat kan oplopen naar tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar.

Volgens de ING zelf gaat het om ongeveer 10% van de contracten. De bank zal in totaal 180 miljoen euro terugbetalen aan deze gedupeerde klanten. Klanten waarbij het verschil meer dan 50 euro bedraagt komen in aanmerking voor deze regeling. In december 2021 informeert de ING deze groep klanten over de exacte hoogte van hun compensatie. De compensatieregeling is naar verwachting eind 2022 afgerond.

Variabele rente bij De Nederlandse Kredietmaatschappij marktconform

Ook De Nederlandse Kredietmaatschappij biedt een lening met een variabele rente aan: een doorlopend krediet.

Wij zien al jarenlang een daling van de rente, zowel voor persoonlijke leningen als voor doorlopende kredieten. Onze partnerbanken, waaronder DEFAM en Interbank, houden zich aan de zorgplicht om mee te bewegen met de marktconforme rente. Daardoor betalen onze klanten nooit te veel rente.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen