Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 6 september 2012

Meer lenen kan voordeliger zijn !

Meer lenen kan voordeliger zijn. Wie een lening afsluit leent meestal niet meer dan nodig is. Dat klinkt logisch, maar soms is het voordeliger om meer geld te lenen dan strikt noodzakelijk is. Het lijkt tegenstrijdig, meer geld lenen dan dat je eigenlijk nodig hebt, om uiteindelijk goedkoper uit te zijn. Waarom zou je meer lenen? Het antwoord is simpel: kredietverstrekkers rekenen een lagere rente naarmate je meer leent. Dit komt doordat bijna alle kredietvertrekkers (aanbieders van persoonlijke leningen en doorlopend krediet) met kredietstaffels werken.

Voorbeeld van meer lenen
Je wilt een auto kopen omdat je die nodig hebt voor je nieuwe baan. De garage in de buurt heeft een leuk modelletje staan voor 3000 euro. Omdat je spaargeld niet voldoende is besluit je het bedrag te lenen. Over een lening van 3000 euro betaal je 10,9% rente. Maar je kredietverstrekker rekent 7,9% rente bij meer lenen, namelijk als je 3500 euro leent. De 500 euro die je niet nodig hebt los je gelijk af en je profiteert alsnog van de lagere rente, wat je op jaarbasis  al gauw 105 euro scheelt.

Boete bij vervroegd aflossen
Het loont dus om uit te zoeken welke rente je kredietverstrekker biedt bij meer lenen dan strikt noodzakelijk is. Lees wel goed de voorwaarden, want in sommige gevallen brengen kredietverstrekkers bij een persoonlijke  lening een boete  in rekening als je vervroegd aflost. In de Wet op het consumentenkrediet is vastgesteld dat bij een persoonlijke  lening de volgende boetes in rekening kunnen worden gebracht:

  • 0,5% boete  bij een krediet met een resterende looptijd korter dan 12 maanden te gaan tot de einddatum;
  • 1% boete bij een krediet met een  resterende looptijd langer dan 12 maanden te gaan tot de einddatum;

Als we ons voorbeeld erbij pakken gebeurt er het volgende. Stel dat de lening voor 3500 euro een looptijd van drie jaar heeft. Na twee maanden wil je de 500 euro aflossen. Dit betekent dat je 1% boete betaalt over de 3500 euro, wat neerkomt op 35 euro. Ondanks die boete ben je nog steeds voordeliger uit.

Meerdere leningen samenvoegen?
Wie meerdere leningen heeft lopen kan ook overwegen om deze over te sluiten en samen te voegen zodat één grote lening ontstaat. Ook hier bestaat de kans dat je dan een lagere rente betaalt dan dat je voor alle kleine leningen bij elkaar opgeteld betaalt.

Wil je meer weten over welke soorten leningen er allemaal zijn? Dan vind je bij ons op de website bij Producten uitleg over de verschillende krediet vormen. Ook kun je een vrijblijvende offerte aanvraag doen dan krijg je van ons in één overzicht te zien welke kredietverstrekker de laagste rente biedt waarvoor in aanmerking komt. Je kunt besparen door goedkoper te lenen bekijk onze Rentetarieven dan kan je alle rentes van de leningen vergelijken en zie je exact wat wordt bedoeld met de staffel korting waarvan je kunt profiteren als je meer leent of meerdere leningen wilt samenvoegen.

Vrijblijvend offerte aanvragen