Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 12 februari 2010
Auteur: Michel Vrenegoor

Verschil tussen voordelig en duur lenen bedraagt 10,2 procent!

In 2009 leende een Nederlands huishouden gemiddeld € 1.340 euro voor consumptieve aankopen, zoals een auto, meubels of audiovisuele apparatuur. Dat is € 165,- minder dan een jaar eerder. Met name de persoonlijke lening werd een stuk minder populair. De vraag naar deze gemakkelijk afsluitbare maar duurdere lening daalde met bijna 30%. Het doorlopende krediet leverde slechts 15% aan populariteit in. Logisch, want het doorlopend krediet is een veiligere en beter betaalbare oplossing; zeker in vergelijking met lenen via de Creditcard of rood staan op de bankrekening.


Een Nederlander leent een stuk minder dan bijvoorbeeld een Amerikaan, waar leven op de pof een algemeen geaccepteerd verschijnsel is. De Nederlander leeft klaarblijkelijk met de algeheel gedeelde visie "wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven" financieel een stuk gezonder. Vandaar dat de financiële problemen in Nederland een stuk kleiner zijn dan in veel andere landen. Los uiteraard van alle andere problematische zaken zoals failliete banken en verkeerde overnames. De totale consumptieve schuld van de Nederlanders is op dit moment € 27,2 miljard of € 3.757 per huishouden. Ter vergelijk: in de Verenigde Staten is dit € 15.508 per huishouden.

Wat kost consumptief lenen?
Er zijn vier methoden om een consumptieve lening te nemen: een persoonlijke lening (ook wel aflopend krediet genoemd), een doorlopend krediet, een krediet via de creditcard (gaat automatisch in na een aankoop via de creditcard) of een krediet op de bankrekening (beter bekend als 'rood staan').

In het onderstaande overzicht wordt uiteengezet welk aandeel deze kredieten hebben in het totaal aan consumptief geleend geld in Nederland. Erachter staat vermeld welke rentepercentages worden gerekend voor deze leenvormen. 

Aandeel totale leensom (CBS)

Rentepercentages

1) De persoonlijke lening 11%  

tussen 6,3% en 11,5%

2) Het doorlopend krediet 50%

tussen 5,8% en 11,5%

3) Creditcardkrediet 5%

tussen 9,8% en 16,0%

4) Rood staan op bankrekening 34%

tussen 11,0% en 14,7%

De gemiddeld gewogen rente van al deze leenvormen is 10,34%. Dat is wat een Nederlander gemiddeld betaalt aan rente voor consumptief krediet. Opvallend is dat zowel de voordeligste optie - het doorlopend krediet - als de duurste optie - rood staan op de bankrekening - populair zijn. Wie zich goed laat informeren en voldoet aan de voorwaarden, kan uitkomen op een rentepercentage van 5,8% voor een lening. Wie kiest voor optimaal gemak en geen enkele speurwerk wil doen naar de voordeligste rente kan op zijn creditcard zo maar eens 16,0% rente betalen. Goed uitzoekwerk kan dus tot 10,2% rente per jaar schelen. In het meest extreme geval uiteraard.

Hoewel het doorlopende krediet en de persoonlijke lening elkaar 'slechts' 0,5 tot 1% ontlopen qua rente heeft het doorlopende krediet veelal betere voorwaarden dan de persoonlijke lening. Het grootste verschil is bovendien dat er bij een persoonlijke lening over het gehele geleende bedrag rente moet worden betaald terwijl iemand bij een doorlopend krediet slechts rente betaalt over dat gedeelte dat daadwerkelijk is opgenomen.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen