Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 25 november 2012

Is lenen met de laagste rente ook het beste?

Als je geld wilt lenen lijkt het vanzelfsprekend om te kiezen voor de lening met laagste rente. Natuurlijk is een voordelige rente belangrijk. In Nederland zijn kredietverstrekkers gelukkig verplicht om de werkelijke kosten van de lening weer te geven, uitgedrukt in rentepercentages per jaar: dat maakt vergelijken makkelijker. Zo kun je de schrikbarend hoge rentepercentages van creditcardleningen en rood staan beter vermijden. Maar dan blijven er nog steeds een heleboel persoonlijke leningen en doorlopende kredieten over die procenten per jaar van elkaar kunnen verschillen. Kies niet meteen voor de lening met de laagste rente: er zijn meer zaken waar je rekening mee moet houden als je een voordelige lening wilt afsluiten.

Lening met laagste rente: vaste of variabele rente?

Het is belangrijk om te weten of de rente van je lening vast of variabel is. Bij een persoonlijk lening staat de rente altijd vast: je weet waar je aan toe bent. Bij een doorlopend krediet is de rente variabel. Misschien heb je de lening voor een voordelige rente afgesloten, maar stijgt deze na verloop van tijd, waardoor de lening duurder wordt.

Looptijd van de lening

De looptijd van een lening is belangrijk: je wilt immers niet langer aan een lening vastzitten dan nodig is. Bij een persoonlijk lening staat de looptijd altijd vast, maar bij een doorlopend krediet niet. Kies je voor een doorlopend krediet, dan is de rente variabel en kun je  extra geld opnemen tot een bepaalde kredietlimiet. Zo weet je van tevoren dus niet hoe lang je aan de lening vastzit.

Vroegtijdig aflossen

Het kan voorkomen dat je opeens voldoende geld hebt om je lening in één keer af te lossen. Dit is echter lang niet altijd mogelijk: lees hiervoor de voorwaarden van de lening door. Als de mogelijkheid wel bestaat, dan moet je voor vroegtijdig aflossen in veel gevallen een ‘boete’ voor betalen.

Wil je je lening wilt oversluiten naar een goedkoper krediet? Dan los je eigenlijk de ene lening af met een andere lening. Ook dan kun je dus te maken krijgen met de ‘boete’ voor vroegtijdig aflossen.

Moet je de lening verzekeren?

Soms verstrekken kredietaanbieders alleen een lening als je tegelijkertijd een kredietverzekering afsluit. Met zo’n verzekering ben je bijvoorbeeld gedekt in het geval dat je inkomen achteruit gaat door arbeidsongeschiktheid. Uiteraard brengt een kredietverzekering premiekosten met zich mee.

Het is belangrijk om te weten dat je vrij bent om te bepalen waar je de verzekering voor de lening afsluit. Bepaal eerst of een kredietverzekering noodzakelijk is. Zo niet, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit met een andere lening zonder verzekering. Als je wel een verzekering wilt, vergelijk dan eerst de premies van andere aanbieders en lees de voorwaarden zorgvuldig door.

Lening zonder rente?

Kom je een lening tegen waarvoor je geen rente hoeft te betalen? Dan moeten meteen alle alarmbellen gaan rinkelen. Kredietverstrekkers die zulke leningen aanbieden moeten toch ergens hun geld mee verdienen? Leningen zonder rente worden bijvoorbeeld aangeboden in de vorm van een aankoop met uitgestelde betaling. De nul procent rente geldt alleen als het volledige bedrag binnen de afgesproken termijn betaald is. Lukt dat niet, dan kun je woekerrentes verwachten. Nog een bekende truc: een lening bij de autodealer met nul procent rente, waarbij je simpelweg meer betaalt voor de auto zelf of bij de verplicht gestelde jaarlijkse onderhoudsbeurten, anders vervalt de garantie.

Vind een passende lening

Staar je dus niet blind op een lening met laagste rente. Wanneer je een lening zoekt die aansluit bij jouw wensen, dan kan  onze Leenwijzer je daarbij helpen.

En als je bij ons geheel vrijblijvend een offerte aanvraag doet dan krijg je in één overzicht de terugkoppeling van 5 banken waarmee wij samenwerken. Dan zie je in één oogopslag welke bank het voordeligst is (de laagste rente) en tegen welke condities (kredietbedrag, maandtermijn en looptijd) de lening kan worden afgesloten.

 

Vrijblijvend offerte aanvragen