Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 22 maart 2021

Geld lenen: Hoe pak je dit het beste aan?

"Hoe kan ik geld lenen"? Je hebt geld nodig en gaat een lening of krediet aanvragen. Hoe pak je dit nu het beste aan en wat zijn de verschillende opties die je hebt zonder jezelf in moeilijkheden te brengen. Onderstaand de verschillende mogelijkheden wanneer je een lening of krediet wilt afsluiten. Gebruik vooral altijd je gezond verstand, heb je geen kennis of ervaring laat je dan bijstaan door mensen die voldoende kennis of ervaring van het afsluiten van een lening of krediet hebben.

Privé geld lenen

Dit is misschien nog de makkelijkste manier van geld lenen. Privé wil zeggen dat je bij een familielid of bij vrienden geld leent. Zorg er wel voor dat er duidelijke afspraken zijn en dat deze goed op papier staan. Hierin vermeld je dus het totaalbedrag, de uiterste termijn van terugbetalen en wanneer je de maandelijkse aflossingen gaat doen. Door dit beiden te ondertekenen heb je een overeenkomst met elkaar en is het voor beide partijen ook duidelijk. Dit is een goede manier omdat je zo geen extra rente aan een bank moet betalen, maar wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt om de lening terug te betalen is het wel lastig omdat je elkaar goed kent. Goede afspraken maken goede vrienden, maar als het om geld draait denk je toch vaak twee keer na.

Geld lenen bij de bank

Bij de bank kan je ook een lening aanvragen en afsluiten. Elke bank heeft een aantal (acceptatie) voorwaarden waaraan je moet voldoen alvorens ze je de lening toestaan. Lees deze goed door, en bespreek de opties met de bank. Bekijk ook zeker de rente die je moet betalen op je rekening, en informeer je indien nodig bij andere banken. Geld lenen via de grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank) is over het algemeen fors duurder dan via gespecialiseerde (online) kredietaanbieders. Je praat al gauw over een renteverschil van minimaal 2% per jaar dat de grootbanken duurder zijn. Vergelijken van leningen via internet loont daarom zeker de moeite.

Mini-lening afsluiten

De mini-lening is wellicht één van de makkelijkste en snelste manier om snel aan geld te komen. Deze lening is enkel mogelijk als het om een klein bedrag gaat wat je voor een korte periode van bijvoorbeeld 3 tot maximaal 4 weken nodig hebt. Echter je betaalt verhoudingsgewijs een exorbitant hoge vergoeding (rente), hierbij moet je denken aan vergoedingen van 325% tot wel 450% per jaar.

Persoonlijke lening of het doorlopend krediet

Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is online en vooral voordelig te verkrijgen bij gespecialiseerde (online) kredietverstrekkers. Bij banken zal het langer duren en betaal je al gauw minimaal 2% meer rente per jaar. Je hoeft niet noodzakelijk naar een bank te gaan om een lening af te sluiten. De bekendste gespecialiseerde kredietverstrekkers zijn Defam en Interbank. Doordat deze kredietverstrekkers samenwerken met professionele  kredietbemiddelaars kunnen zij online, foutloos en vooral goedkoop hun producten aanbieden. Op internet vind je tal van dergelijke bedrijven. Lees altijd goed de kleine lettertjes, en hou rekening met de afsluit- en/of advieskosten. Na het afsluiten van de lening, zal na enkele dagen het geld al op je rekening staan.

Tot slot

Het afsluiten van een lening is een zeer belangrijk iets. Het is iets waar je misschien wel nog heel lang voor zal moeten afbetalen dus denk goed na over wat je doet. Heb je zelf onvoldoende kennis en ervaring laat je dan bijstaan door anderen, en ga niet te snel over één nacht ijs. Vergelijk ook goed de rente en denk na over je maandelijkse aflossingen. Het is niet de bedoeling om je maandelijks verplichtingen je in de problemen gaan brengen omdat je aflossing te hoog is.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen