Let op! Geld lenen kost geld

Lening of hypotheek?

Veelgestelde vragen over overige

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor meer dan 100% van de marktwaarde van uw nieuwe huis. Alle bijkomende uitgaven moet u dus zelf betalen, zoals de kosten voor taxatie, hypotheekadvies, notaris en de kosten koper. Ook de kosten voor een eventuele verbouwing kunt u niet meer vanzelfsprekend meefinancieren met uw hypotheek.

De Nederlandse Kredietmaatschappij biedt de volgende leningen als alternatief voor een hypotheek: Persoonlijke Lening, VerbouwingskredietWOZ krediet en het Doorlopend Krediet

Hypotheek of lening voor financiering verbouwing?

Wilt u gaan verbouwen en zoekt u naar de beste financiering voor uw verbouwing, verduurzaming of woningverbetering? U kunt uw hypotheek alleen verhogen als uw huis al overwaarde heeft of als de verbouwing de waarde van uw woning zal verhogen.

Een persoonlijke lening kan een interessant alternatief zijn voor het verhogen van uw hypotheek. De rente ligt nu laag en de looptijd is maximaal 15 jaar. U lost elke maand hetzelfde bedrag af en de rente is fiscaal aftrekbaar.

Ook een doorlopend krediet behoort tot de opties voor een verbouwing. U spreekt een limiet af waarbinnen u opnames kunt doen en u betaalt alleen rente over de opgenomen bedragen. De rente van een doorlopend krediet is echter niet aftrekbaar.

Wat zijn de verschillen tussen een hypotheek en een lening?

Het grootste verschil tussen een hypotheek of een lening is de totaalprijs. Ondanks een iets hogere rente bij een lening ligt de totaalprijs van een lening uiteindelijk lager dan bij een hypotheek. Dat komt omdat u bij een hypotheek 30 jaar lang rente betaalt en bij een persoonlijke lening maximaal 15 jaar.

U betaalt dus korter rente en dat maakt een persoonlijke lening onder de streep goedkoper dan een extra hypotheek. Daar komt bij dat u bij de hypotheekverstrekker, door uw extra hypotheek, vaak in een hogere risicoklasse met een hogere hypotheekrente valt.

In tegenstelling tot bij een hypotheek, worden voor het afsluiten van een lening ook geen afsluit- en advieskosten gerekend. Daarnaast hoeft u voor een lening geen taxatie- en notariskosten te betalen. En als u een lening wilt oversluiten dan is dit makkelijker en goedkoper dan het oversluiten van een hypotheek.

Tot slot mag u bij een lening altijd tussentijds boetevrij extra bedragen aflossen. Zoveel en zo vaak u maar wilt. Bij hypotheekverstrekkers mag u meestal slechts 10% – 20% boetevrij extra inlossen per jaar.

Wanneer kan een hypotheek toch een betere optie zijn dan een lening?

Bij een verbouwing voor meer dan 50.000 euro of een aflossingstermijn van langer dan 15 jaar kan een hypotheek interessanter zijn dan een lening.

Bent u op zoek naar een geschikte lening, maar weet u nog niet precies welke lening het beste bij u past? Gebruik dan onze leenwijzer om een passende lening te vinden die afgesteld is op uw wensen.


U kunt ook direct het gewenste leenbedrag opgeven en geheel kosteloos en vrijblijvend een offerte aanvragen voor uw lening:


Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen