Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 22 september 2017
Door: Halmar Wolfswinkel

Meer dan de vraagprijs: Hoe financier je dat?

Meer vraag dan aanbod; prijzen gaan over de kop. Dat is de actuele situatie op de huizenmarkt. Een toenemend aantal mensen wil een koophuis (vanwege het uiteindelijke rendement en de lage hypotheekrente) in plaats van een huurhuis. Maar er zijn meer huizenzoekers dan dat er koopwoningen zijn. Dus stijgende woningprijzen en zelfs huizen die worden verkocht voor meer dan de vraagprijs. Hoe financieren kopers dat?

Verkoopprijs koophuis over de kop

“Woning te koop: vraagprijs €200.000”. Na bezichtiging en onderhandeling over de vraagprijs regelde u de hypotheek en was de woning voor u. Die tijd is voorbij. Een huis van €200.000 gaat nu makkelijk weg voor €230.000. En niet omdat de markt zo enorm is aangetrokken; nee, dit is de verkoopprijs. Een woning wordt te koop gezet, er wordt een kijkmoment georganiseerd en vervolgens kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Het spel van onderhandelen tussen koper en verkoper is niet meer. Het is nu een spel tussen u en andere “kapers”. Als u de vraagprijs biedt weet u bijna zeker dat de woning aan u voorbij gaat. U biedt dus meer. Maar is dat slim?

Maximale hypotheek

Een huis met een waarde van €200.000 waar u €230.000 voor gaat betalen kunt u niet volledig financieren met een hypotheek. U krijgt namelijk maximaal 101% van de waarde anno 2017. In dit voorbeeld is dat een bedrag van €202.000. U hebt dus een restbedrag van €28.000 wat gefinancierd moet worden.

Daarnaast komen bij de koop van een huis nog meer kosten die u niet moet vergeten mee te nemen bij uw berekening en financiering. Denk aan verhuiskosten, kosten koper, kosten voor de inrichting en bij een ouder huis heeft u te maken met renovatie- of opknapkosten.

Hoe financiert u het verschil tussen hypotheek en verkoopprijs?

De bank financiert de taxatiewaarde van het huis met een hypotheek. Maar u heeft meer geboden. Hoe financiert u dat restbedrag? Ouders en grootouders kunnen inspringen en kunnen een schenking doen of een lening aan u verstrekken zodat het huis gefinancierd kan worden.

Is dit voor u geen optie? Financier het restbedrag met een persoonlijke lening. U zet de lage rente van dit moment vast en profiteert hiervan tijdens de gehele looptijd. De looptijd van een lening is maximaal 10 jaar; een stuk korter dan de looptijd van een hypotheek. De hypotheekrente ligt lager maar met een persoonlijke lening bent u eerder schuldenvrij en u hebt geen bijkomende kosten die u wel maakt bij het afsluiten van een hypotheek. Op een persoonlijke lening mag u kosteloos extra aflossen; bij een hypotheek zijn hier kosten aan verbonden.

Overbieden van de vraagprijs

Meer bieden dan de vraagprijs om het huis van uw dromen niet mis te lopen. Als de krapte op de huizenmarkt blijft, blijft dit fenomeen in stand. Bereken van tevoren welke financiële gevolgen dit heeft voor uw maandlasten. Want met zowel een hypotheek als een persoonlijke lening gaat u een financiële verplichting aan.

Het maximale hypotheekbedrag in 2017 is 101%. In vergelijking met voorgaande jaren is dit percentage gedaald. Zet deze daling door? Dat betekent dat in steeds meer gevallen een aanvullende financiering voor het kopen van een woning nodig is. De verwachting is een toename van het aantal persoonlijke leningen voor aanvullende financiering van een eerste woning. Een duidelijke verschuiving; een persoonlijke lening werd afgesloten voor de financiering van een eventuele tweede woning, nauwelijks voor een eerste.

Bereken hoeveel u kunt lenen

U kunt online een berekening maken hoeveel u kunt lenen als u bij ons een persoonlijke lening afsluit. Onze rente is laag en onze voorwaarden zijn gunstig. Wij berekenen geen advies- en afsluitkosten.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen