Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 13 april 2022
Door: Halmar Wolfswinkel

Huis kopen boven de vraagprijs: hoe financier je dat?

Momenteel is het uitermate lastig om een betaalbare koopwoning te vinden. Er blijft voorlopig meer vraag dan aanbod op de woningmarkt. Het is dan ook meer regel dan uitzondering dat potentiële kopers (flink) overbieden of een bod doen ruim boven de vraagprijs, om tot de gelukkigen te behoren.

Kopers kunnen echter slechts een hypotheek afsluiten tot 100% van de woningwaarde. Bijkomende kosten zoals voor taxatie, advies en de notaris dienen uit eigen zak te komen.

Dat geldt dus ook voor overbieden. En dan zijn er nog de kosten voor de verhuizing en een eventuele verbouwing.

Hoe kunt u deze extra kosten dan het beste financieren?

Wat is de maximale hypotheek?

Stel, u vindt een leuk huis en zowaar, uw bod wordt geaccepteerd. Gefeliciteerd! Maar omdat u – bijvoorbeeld 20.000 euro - meer heeft geboden dan de vraagprijs, moet dat extra bedrag buiten de hypotheek om ergens vandaan komen.

Een huis met een waarde van 400.000 euro waar u 420.000 euro voor gaat betalen kunt u immers maar tot 400.000 euro financieren. En dan zijn er nog de kosten koper, ongeveer 5% tot 6% van de aankoopprijs.

In dit voorbeeld is dat een bedrag van 25.200 euro bij 6%. U hebt dus een restbedrag van 45.200 euro dat gefinancierd moet worden (20.000 euro boven de vraagprijs + 25.200 euro kk).

Hoe kunt u het verschil tussen koopprijs en hypotheek financieren?

Hoe financiert u dat restbedrag? De 3 meest gebruikte opties zetten we hieronder op een rij:

1. Vanuit uw spaargeld. Maar niet iedereen heeft zo’n bedrag liggen. Of u wilt/kunt het niet besteden aan de aanschaf van een woning.

2. Met behulp van een schenking van familie, de zogeheten ‘jubelton’. In 2022 mogen kinderen belastingvrij een schenking van maximaal 106.671 euro ontvangen. Voorwaarde is wel dat u niet ouder bent dan 40 jaar. 

3. Is dit ook geen realistisch scenario voor u? Dan is de voordeligste en meest verantwoorde optie een persoonlijke lening. U leent eenmalig een vast bedrag en start direct met afbetalen in maximaal 10 jaar. De rente ligt nu nog zeer laag en blijft vaststaan tijdens de gehele looptijd. U hebt geen bijkomende kosten (zoals bij het afsluiten van een hypotheek). Ook kunt u onbeperkt en boetevrij inlossen op een persoonlijke lening. Bij een hypotheek zijn hier kosten aan verbonden.

Bereken eerst hoeveel u kunt lenen

Meer bieden dan de vraagprijs om het huis van uw dromen niet mis te lopen? De krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost, daarom verwachten wij dat overbieden als fenomeen nog een tijd in stand zal blijven. Wij zien dan ook een toename van het aantal leningen voor aanvullende financiering van een (eerste) koopwoning.

Bereken hoeveel u kunt lenen zodat u weet wat de financiële gevolgen voor uw mnaandlasten zijn. Want met zowel een hypotheek als een lening gaat u een financiële verplichting aan, die u wel moet kunnen dragen.

Halmar Wolfswinkel

Partner en Hoofd Realisatie

Auteur: Halmar Wolfswinkel

Halmar is oplossingsgericht, creatief en zeer efficiënt. Voor elk vraagstuk heeft hij een passende oplossing. Zoekt u naar een financiering voor een recreatiewoning, een auto, boot, caravan of de verbouwing van uw koophuis? Halmar denkt met u mee. Hij zorgt voor een snelle en foutloze afwikkeling en uitbetaling van uw lening.

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij – Realisatie van de geretourneerde contracten, het completeren, controleren en doorsturen van de complete kredietdossiers naar de banken.

‘Ik sta er persoonlijk voor garant dat u snel en veilig kunt beschikken over uw geld.’

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen