Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 5 november 2014

Rente ontwikkeling: wat bepaalt de rente van een lening?

Dagelijks pluis ik de financiële katernen door om up to date te zijn over alle rente ontwikkelingen. Desondanks kan ik me goed voorstellen dat u deze katernen liever overslaat. Maar als u geld belegt of leent, is het erg waardevol om de ontwikkelingen op de geldmarkt te volgen. Zo bent u op de toekomst voorbereid en weet u wat u kunt verwachten. Ik help u graag op weg.

Wat bepaalt de rente van een lening?

Een rentepercentage bestaat uit een basisvergoeding en opslag. De basisvergoeding wordt bepaald op basis van de marktrente. Dit is de rente die een bank zelf betaalt om geld te lenen. Als de vraag naar geld toeneemt, stijgt de marktrente. Vervolgens stijgt ook de rente die u betaalt voor een lening. Neemt de vraag af? Dan gebeurt het omgekeerde.

De opslag is een combinatie van de volgende factoren:

  • Leenbedrag: Des te meer geld u leent, des te minder rente u betaalt.
  • Debiteurenrisico: Voor de bank is er altijd het risico dat de kredietnemer de lening niet terugbetaalt. Hoe hoger dit risico is, hoe hoger het rentepercentage zal zijn.
  • Looptijd: Een lening met een lange rentevaste periode is duurder dan een krediet met een korte rentevaste looptijd.
  • Onderpand: Heeft u een eigen woning? Dan kunt u vaak geld lenen tegen een lager rentetarief.
  • Kosten: De kosten die een bank maakt, worden doorberekend in het rentetarief. Denk aan marketing- personeels- en kantoorkosten. Bij de Nederlandse Kredietmaatschappij daarentegen houden wij dankzij ons speciallisme in professioneel kredietbemiddeling, de samenwerking met gespecialiseerde kredietaanbieders en geoptimaliseerde processen de kosten voor de klant laag. Tegelijkertijd bieden wij een hoge service: online en foutloos!

Historische rente ontwikkeling beïnvloedt renteverwachting

This is where the magic happens! In ieder geval voor mij als kredietprofessional. Want wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Hiervoor wordt gekeken naar de historische rente ontwikkeling en maken we onderscheid tussen de geldmarkt- en kapitaalmarktrente. Wilt u een inschatting maken van de rente ontwikkeling van uw lening? Houdt dan de geld- en kapitaalmarktrente goed in de gaten. Bijvoorbeeld op onze website, waar wij dit bijhouden voor onze klanten.

Rente ontwikkeling en de geldmarktrente

Geldmarktrente is de korte termijn rente met een looptijd van minder dan twee jaar. De Euribor tarieven zijn de maatstaven voor de geldmarktrente. Dit zijn de tarieven waartegen een groot aantal Europese banken elkaar geld lenen. De hoogte wordt bepaald door vraag en aanbod en ze zijn de basis voor de rentepercentages van veel leningen.

Rente ontwikkeling en de kapitaalmarktrente

Leningen met een rentevaste periode van meer dan twee jaar, volgen vaak de kapitaalmarktrente. Staatsleningen zijn de basis van de kapitaalmarktrente. Het debiteurenrisico van een Nederlandse staatslening is laag, daarom geldt het als een basistarief. Zoals u hierboven heeft gelezen, krijgen leningen met meer risico’s een opslag.

Rente ontwikkeling Doorlopend Krediet

Omdat de rente van een Doorlopend Krediet variabel is, kan deze fluctueren. Heeft u een Doorlopend Krediet of wilt u er een afsluiten? Dan raad ik aan om de geldmarktrente en historische rente ontwikkeling in de gaten te houden. Zo kunt u een indicatie maken van uw toekomstige rentekosten. Op onze website vindt u een tabel met een overzicht van de tariefhistorie van onze partnerbanken (en de geld- en kapitaalmarktrente).

Waarschijnlijk begrijpt u waarom ik dagelijks met mijn neus in de kranten zit. Voor kredietprofessionals is deze kennis onmisbaar. Maar ook voor u als consument is het belangrijk. Zo komt u niet meer voor verrassingen te staan. Is het nog niet helemaal duidelijk of heeft u aanvullende vragen? Plaats een reactie of neem contact met mij op.

Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Vrijblijvend offerte aanvragen