Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld
Lenen steeds goedkoper, maar rood staan blijft duur. Hoe kan dat

Datum: 13 april 2016

Lenen steeds goedkoper, maar rood staan blijft duur. Hoe kan dat?

De rente staat op het laagste niveau ooit. En ik denk dat het laagste punt nog niet bereikt is. Goed nieuws als u een lening wilt afsluiten. Want dankzij de lage rente kunt u goedkoop geld lenen. Maar er is één 'krediet' dat onveranderd duur blijft: rood staan. Rode cijfers zijn altijd de duurste vorm van geld lenen. Zeker nu. Want terwijl de leenrente daalt, blijft de rente op rood staan gewoon hetzelfde. In verhouding wordt in de min staan dus alleen maar duurder. Hoe kan dat? En belangrijker, hoe kunt u het vermijden?

Rood staan onveranderd duur

Begin 2016 stonden we in Nederland ruim 11 miljard euro rood. Een extreem hoog bedrag waar banken heel veel geld aan verdienen. Want terwijl de spaarrente de laatste jaren daalde van 2,3% naar 1,0%, daalde de gemiddelde rente op rood staan minimaal, van 11,7% naar 10,8%. Dit bleek uit onderzoek van het Financieele Dagblad.

Waarom, vraagt u zich terecht af. Ik denk dat de noodzaak er niet is. Consumenten weten vaak niet hoe duur in de min staan is. Bovendien wisselen mensen niet snel van bank. Hierdoor zullen banken elkaar niet beconcurreren op de rente voor rood staan. Er is in mijn ogen teveel onwetendheid. Daarom blijf ik erop hameren: mensen, voorkom rood cijfers!

Rood staan vermijden

Schulden vermijden begint met inzicht in uw financiën. Hoeveel komt er elke maand binnen en hoeveel geeft u uit. Staat u rood omdat u te weinig binnenkrijgt of omdat u teveel uitgeeft? Kijk kritisch naar uw inkomsten en uitgaven, en ontdek waar u kunt besparen. En hoe u rode cijfers op uw bankrekening kunt voorkomen.

Als u structureel rood staat, maak dan een plan om maandelijks een deel af te lossen en zo uit de rode cijfers te komen. Heeft u spaargeld? Los dan direct uw rode schuld af en schakel rood staan uit. U krijgt namelijk weinig rente op uw spaargeld, maar betaalt wel zo’n 11% rente over rood staan. Zonde!

Doorlopend Krediet als goedkoper alternatief

Ik begrijp best dat het soms makkelijk is om even rood te staan. Zeker als u aan het eind van de maand niet helemaal uitkomt. Maar de ervaring leert dat het soms té makkelijk is. Daarom is het beter er gewoon niet aan te beginnen.

Komt u toch structureel geld te kort of vindt u het gewoon prettig om extra geld achter de hand te hebben? Kies dan voor een Doorlopend Krediet. Zo’n krediet werkt hetzelfde als rood staan, maar met een veel lagere rente (vanaf 4,4%). U betaalt alleen rente over het geld dat u opneemt. Neemt u geen extra geld op? Dan betaalt u ook geen rente. Heel handig en veel voordeliger dan rood staan. Doen dus!

Vrijblijvend offerte aanvragen