Laden

Vertrouwd door velen

9,5

Trustpilot

Let op! Geld lenen kost geld

Datum: 29 september 2018
Auteur: Michel Vrenegoor

Kabinet pakt kopen op afbetaling aan

Als het aan minister Hoekstra van Financiën ligt, worden de regels voor kopen op afbetaling via webwinkels en postorderbedrijven aangescherpt. Kopen op afbetaling wordt steeds vaker aangeboden en er zijn ook thuiswinkelorganisaties die directe leningen aanbieden. Maar niet zonder risico.

Zo’n 34% van alle consumenten die kopen op afbetaling, lopen een betalingsachterstand op. Dit komt doordat postorderbedrijven en webwinkels er zeer soepele acceptatiecriteria op na houden. Er wordt niet scherp gelet of de consument met zijn inkomen de lasten van het krediet wel kan dragen. Dit leidt er regelmatig toe dat de klant het bedrag niet in één keer kan terugbetalen en de klant krijgt vervolgens te maken met de hoge rente die consumenten dienen te betalen bij een koop op afbetaling. Dit loopt vaak op tot de maximale 14% rente. Wanneer een consument niet op tijd betaalt, krijgt hij ook nog te maken met een vertragingsvergoeding. Dit betekent dat een relatief kleine schuld al snel kan oplopen tot een flink schuldbedrag.

Genoeg reden voor de minister om zich zorgen te maken. Hoekstra wil het aantal mensen met schulden beter ondersteunen en het kabinet wil zich actief inzetten om het aantal kredietnemers te verminderen. Het aantal kredietnemers dat een betalingsachterstand heeft en negatief geregistreerd staat bij het BKR, is inmiddels opgelopen tot meer dan een half miljoen. 

Het kabinet zet in op betere voorlichting en wil voorkomen dat bedrijven die kredieten aanbieden misleidende teksten op hun website zetten. Nu is het zo dat specifieke woorden als ‘lening’ soms niet benoemd worden, om een negatieve associatie te voorkomen. Ook de welbekende slogan ‘geld lenen kost geld’ lijkt aan effectiviteit in te boeten en ook daar gaat het kabinet het hoofd over buigen. Hoekstra wil daarnaast dat webwinkels en postorderbedrijven zich terughoudender gaan opstellen in het aanbieden van kredieten.

Michel Vrenegoor

Partner en Hoofd Acceptatie

Auteur: Michel Vrenegoor

Michel is een echte allrounder. Hij weet alles over kredieten. Of het nu gaat om een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een combinatiekrediet voor consumenten, u moet bij Michel zijn. Michel is vriendelijk, geduldig en heeft altijd tijd voor een praatje of een luisterend oor.’

Specialisatie binnen De Nederlandse Kredietmaatschappij –Acceptatie van de aanvragen, het uitbrengen via e-mail en Mijn DNKM van de overzichten met daarin de mogelijkheden van onze partnerbanken.

‘Ik zorg ervoor dat u in één oogopslag alle mogelijkheden goed kan vergelijken en dat u de juiste keuze kan maken. Ik vind het echt belangrijk dat u een lening afsluit die bij uw wensen past.’

Vrijblijvend offerte aanvragen